Història de la Falla Dos de Maig

Inicio / Història de la Falla Dos de Maig

Uns amics que alla per l´any 1969 varen anar a València a veure falles, es mengen els seus bunyols i tornen cap a casa com un any més. Als pocs dies es reuneixen com de costum al Bar “Los Chicos”. Perqué hem d´anar a València a veure les Falles? I un altre li va dir, es veritat, perque no les fem ací a Paterna?

Doncs no ho pensem més, anem a fer-ho. Convoquem una reunió per veure amb quanta gent podem comptar.

Qui va ser qui, no ho sabem, però els que jugaven aquella partida de Truc al voltant
d´aquella tauleta a l´entranyable Bar “Los Chicos” al cantonet de la Plaça de la qual prendria el nom la Comissió i regentat en aquell moment per En Pepe Satorres, eren, el Tio Vicent “El Xulla”, En Jesús, mestre de l´Escola Minerva, el tio “Estrella” i En Paco Valero.

faller_major_tioxulla
Tio Xulla

En aquell primer moment no s´en varen adonar en realitat del que estaven fent, només quan van convocar una primera reunió a la qual varen assistir gent de tot lo poble, van ser conscients de que es podia fer, que aquella primera idea cobrava vida i que es comptaba amb més gent de la que es creia. En ella es varen prendre diverses decisions, entre elles el nom de la Comissió, “Falla Plaça Dos de Maig i adjacents” i el seu primer President, Vicent Blanco Plá. Vicent era un d´aquells que va anar per obligació, enviat pel seu cap d´empresa per a que treballara a l´impremta que hi havía fet els cartells de la reunió i per si anaven a necessitar alguna cosa més, el va fer anar.

Moltes persones que conformaren aquella primera directiva no es coneixien, començaren des d´aleshores la seua relació d´amistat. A més no tenien ni idea de portar una Falla endavant, tan sols l´experiència del mestre d´escola En Jesús i la joventut i il.lusió dels altres feren que aquell començament fos tot un èxit.

Amb el primer monument plantat a la Plaça, el punt de trobada per a tots aquells amics i veïns va ser el nostre “Casalet”, batejat amb nom propi, “El Tró Faller”, al Carrer de Godella nº 1, encara que en els primers mesos de vida les reunions es feien al pis de dalt del Bar “Los Chicos”, el “tio Xulla” els va cedir el seu local que hi havia darrere del Bar.

En aquell primer casal es van portar a terme moltes altres activitats, es va formar el Grup de Teatre, La Banda de Cornetes i Tambors, la Coral formada pels xiquets de la Comissió i les Majorets.

Entre tanta activitat fallera participarem a la Cavalcada del Ninot de València amb una espectacular “Cordà” dins d´una gábia, i també a la Cavalcada del Regne, amb una Cercavila de Coets de Luxe. La familia de la Falla Plaça Dos de Maig es va anar fent cada vegada més gran i es per aixó que es va fer imprescindible tindre un local que ens albergarà a tots.

A l´any 1979, any del nostre X Aniversari ens varem mudar al Carrer Mariana Colàs, 15 i de nou endrecem un Casalet en el que no ens faltava de res. En ell varen ocupar Lloc d´Honor la nostra Senyera i el nostre Estendard. Els decorats per a les Presentacions es fan exclusius i comencem a participar al Concurs de Carrers Engalanats i es crea una Escola de Música i una Rondalla. Així també cada any els fallers s´esforcen per fer un monument millor. Aquest es
l´esperit de falla que perdurarà al llarg de tots els anys de la seua existència.

Els anys van passant i una nova decada comença, la dels 80. La Falla plaça Dos de Maig amb la col.laboració de l´Associació de Veïns d´Alborgí organitza el primer Marató Faller al que van acudir nombroses persones, espentades sempre per aquelles propostes noves que la Comissió oferia als veïns. La familia fallera també continua creixent i al 1989 s´aprova un nou Reglament Faller.
Es en aquests anys quan se crea la Delegació de Playback, sent la primera Falla a Paterna que relitza Fi de Festa a la Presentació.

Els anys van passant i arribem a la decada dels 90.

Amb l´arribada dels anys 90 la joventut de la Falla pren la davantera. Foren anys durs, amb una disminució significativa del nombre de membres de la Comissió. Anys en els quals es va intentar compaginar la frescura dels jovens i l´experiència dels majors. Malgrat tot, feren realitat tos els nostres somnis i els nostres esforços es varen vore recompensats tant en Presentacions, Monumens, Carrers Engalanats i Fi de Festa.

Així anem arribant al XXX Aniversari, tots els esforços ens porten a endur-se tots els Primers Premis que hi havia, fins i tot va ser aquest any quan ens traslladem a un nou casal, aquesta vegada al Carrer St.Antoni, 36. Encara que en aquest, sols varem estar un exercici faller, perque al següent ens tornarem a traslladar al nostre actual Casalet, al Carrer Mariana Colàs, 18. Encara que s´havia format a la decada anterior, es en aquests anys quan s´acaba de consolidar i alcança el màxim esplendor el nostre Grup de Playback, tant major com infantil, participant en nombrosos concursos per tot arreu, els decorats de les Presentacions son cada vegada més professionals, els Carrers Engalanats son recompensats amb bons premis. La familia del Dos de Maig, com sempre, dona un cop de má per aconsseguir el que per justícia ens corresponia en eixe moment, el Bunyol d´Or amb Fulles de Llorer que va ser impossat al nostre Estendard per la Fallera Major de València. El temps passa i canviem d´any, de decada, de segle i de mil.leni.

Els anys 2000 ens han servit per a consolidar-se com una de les falles més importants i reconegudes de Paterna. Molts primers premis en el mo nument major i algúns en l´infantil, Ninots Indultats, Carrers Il.luminats, també primers premis en quasi totes les Presentacions, així com en Fi de Festa. Pero a més es en aquests anys on s´enlairem clarament al Concurs de Llibret que es convoquen tant a Paterna com a València, situant-se entre els 30 millors Llibrets de tot el pais.
Les directives que han passat durant aquests anys han sigut el vertader motor que ha fet que la Comissió es moguera.

Aquell primer any varen començar 144 fallers i avui en día som quasi 300.

En aquests 44 anys de vida uns es van donar de baixa, altres es van apuntar i inclús altres
s´en van anar de les nostres vides per sempre, avui els fem un Gran Homenatge a totes eixes persones que han passat per la nostra falla i que han ajuda´t a engrandir-la i enriquir-la amb les seues històries personals, amb les seues experiències i també amb el seu amor per les Falles, als que ens van deixar i mai tornaran, majors i xicotets, estem segurs que allá on estiguen hauran fundat la seua Falla Dos de Maig, a imatge i semblança de la d´ací perque
s´en varen emportar el nostre escut als seus cors.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *